De sprekers

Sprekers stellen zich voor

EXPERT PEOPLE

Edgar van den Kamp

Edgar van de Kamp is een duizendpoot is in de dierenbranche. Vanuit zijn bedrijf HondBewust begeleid hij hondeigenaren en professionals op het gebied van educatie, ondersteuning en advies. Zijn creatieve manier van communiceren en lesgeven zorgt voor bewustwording, herkenning en een ontspannen manier van leren.

“Aangestoken door het enthousiasme en de kennis van de instructeurs op de Martin Gaus Hondenschool in Lelystad ben ik verschillende opleidingen bij de Martin Gaus Academie gaan volgen. Inmiddels ben ik afgestudeerd instructeur en gedragstherapeut. Met HondBewust richt ik mij vooral op een stukje bewustwording bij de mensen die ik begeleid. Iedere eigenaar verdient immers een gelukkige hond én andersom.“

11:15 - 12:00

Miranda Spaans

Mijn naam is Miranda van der Meer-Spaans. Ik ben me gaan verdiepen in hondengedrag door Pip, ons markiesje.

Pip is (prikkel) gevoelig en verwerkte (stress) situaties heel anders dan haar Basset-‘zus’ Milou. Ze leek met Milou samen redelijk alleen te kunnen zijn, maar met mijn kennis van nu weet ik dat het toen ook erg moeilijk voor haar was. Na het overlijden van Milou ontstond er complete paniek als zij alleen gelaten werd. Haar gedrag wakkerde mijn interesse in hondengedrag sterk aan.

Daarom ben ik gestart met de opleiding gedragsdeskundige, gespecialiseerd in het welzijn van hond. Een opleiding waarin ik veel kennis heb opgedaan en waardoor mijn visie op hondenwelzijn compleet is geactualiseerd. Maar ik miste nog echte handvatten om Pip te kunnen helpen met, onder andere, haar angst als ze alleen thuis moest zijn.

Daarom volgende ik vervolgens diverse opleidingen en cursussen. De opleiding tot SA Pro Behaviour Consultant was voor mij een gamechanger! Al tijdens de opleiding ben ik (onder begeleiding) met Pip aan de slag gegaan. En wat een verademing, om op een welzijnsgerichte manier met praktische handvatten nu eindelijk stappen te kunnen zetten. Want een hondje huilend als een wolfje bij de deur raakte mij steeds diep in mijn ziel.

Inmiddels kan Pip relaxed alleen thuis zijn en help ik klanten hun hond beter te begrijpen. Om op een volledig welzijnsgerichte wijze en volgens een angst-stress-en pijnvrije methode deze honden (weer) ontspannen alleen thuis te leren zijn.



Linda Botter

Linda Botter (40) heeft Communicatiewetenschap gestudeerd aan de UvA. Maar belangrijker voor de hond; ze is gediplomeerd en bevoegd voor zowel het houden van een hondenopvang: Besluit houders van Dieren, honden & katten Aeres Barneveld, als voor de trimsalon: Hondentoiletteren Aeres Barneveld. Daarnaast heeft ze vele workshops en cursussen gevolgd op het gebied van hondentrimmen, hondentrainen en gedrag. Ze heeft in 2014 Stichting Houndation opgericht, een stichting die zich inzet voor asiel- en zwerfhonden in Bulgarije. De vele honden die haar pad hebben gekruist door deze stichting hebben haar nog wel het meest geleerd.

Boukje

Ik ben Boukje van Hilst, oprichtster van Honden-& Paardenschool Van Stal (2015) Al van jongst af aan heb ik een enorme passie voor dieren en hun gedrag. Sinds begin jaren ‘80 houdt ik me al dagelijks bezig met dieren. Ik was altijd op de boerderij te vinden en ik vond regelmatig zieke dieren die verzorgt moesten worden. Er is veel veranderd door de tijd heen gelukkig, zowel over het natuurlijk welzijn en behoefte van paarden als dat van honden weten we nu veel meer dan toen ik klein was, maar we zijn er nog niet. Dagelijks probeer ik het begrip voor onze dieren groter te maken door mensen informatie te geven over hun dier. Niet alleen een passie, maar ook een fulltime levenswerk:-) Laatst hoorde ik het mezelf weer zeggen, ’ik ben hondentrainer’.

Hondentrainer is absoluut geen kloppende naam voor wat ik doe. Ik vind het woord hondentrainer niet passend, en niet alleen niet passend, maar ik vind het denigrerend naar de honden. Het woord hondentrainer suggereert dat je de hond traint en dat de hond naar ons moet luisteren. Dat zeggen mensen ook vaak, ‘mijn hond moet op training, hij luistert niet’. Maar dat wat ik doe is echt iets anders dan de hond trainen of laten luisteren.

Ik leer mensen luisteren naar hun honden. Eigenlijk ben ik de stem voor de hond. Ik vertel mensen hoe ze kunnen kijken en wat de hond ze vertelt. Ik zorg voor bewustwording over het gedrag van hun hond. Wat zijn de behoefte en emoties van de hond? En hoe kunnen jullie elkaar beter begrijpen en nader tot elkaar komen? Eigenlijk help ik met de navigatie tussen hond en begeleider.

Maar wat ben ik dan?

12:45 - 13:45

Marjori Meijer

Majori werkt sinds 1997 met asieldieren als professional. Daarvoor heeft ze enkele jaren als vrijwilliger gewerkt met zowel asieldieren als kinderboerderij dieren. Door het werk met asielhonden is ze gaan verder gaan leren over gedrag en het trainen van honden. Sinds 2003 is ze werkzaam bij DOA Amsterdam. Na haar opleiding bij Dogvision (2012) werkt ze bij DOA als Kynologische Gedragstherapeut voor honden. Majori probeert zowel de asielhonden te helpen als honden van particulieren. Als eigenaren afstand willen doen van hun hond ivm gedrag kijkt zij altijd of zij de eigenaren kan helpen om toch hun hond te kunnen houden. Elke hond krijgt tijdens zijn verblijf hulp indien nodig met het gedrag, verrijkingen en activiteiten van Majori en haar collega's, om ze uiteindelijk een goede kans te geven op een "for ever home". Na herplaatsing begeleid ze de nieuwe eigenaren indien dit nodig is om ervoor te zorgen dat de gewenning zo goed mogelijk verloopt en dat eigenaren en honden met elkaar leren om gaan. Majori geeft educatie aan vrijwilligers en personeel van DOA en andere asielen over gedrag van honden en organiseert zij trainingen voor de asieldieren. Een voorbeeld hiervan is het huidige KI-programma waar KI's vrijwillig asielhonden en vrijwilligers trainen, zodat de honden een grotere kans krijgen op een nieuw huis. De vrijwilligers leren nog meer om de asielhonden te helpen. Majori heeft lezingen gegeven voor verschillende instanties en opleidingen over honden met een hoger risico op incidenten, over hersenwerk voor asielhonden, is docent op de praktijkdag van de Martin Gaus Academie voor hoog risico honden en is docent geweest bij O&O.

14:00 - 15:00

Tamira op den Kelder

Altijd in om iets nieuws te leren en kennis te combineren. Zo ben ik een paar jaar geleden Zorg Zonder Dwang begonnen vanuit mijn passie om elke hond zorg in samenwerking te kunnen geven. Het liefste lees ik elke dag de ins en outs over de psychologie van mens en hond, train ik met mijn eigen hond voor zorghandelingen en help ik eigenaren online hiermee. Naast gek te zijn op honden ben ik dol op alle andere dieren en regelmatig te vinden in de natuur. 

Marieke van Berkel

Mijn naam is Marieke, ik ben 33 jaar oud en samen met mijn twee Australian Labradoodles woon ik in de Zuid-Hollandse Bollenstreek. Op mijn 21ste kreeg ik na vele jaren van vragen en zeuren eindelijk mijn eerste hond! Vakkundig wond zij ons hele gezin om haar pootje en na een kleine anderhalf jaar kwam er nog een hondje in ons midden. En niet zomaar een hondje.. Met deze kleine dame hadden wij de droom om ook eens een nestje pups te krijgen, we wilde het geluk en plezier wat wij met onze viervoeter hadden ook aan andere mensen kunnen geven! Vanaf dit punt kwam alles voor mij op hondengebied in een stroomversnelling. Na de puppy’s kwam er een opleiding tot gedragsdeskundige en al snel werd mijn uit de hand gelopen hobby een eigen onderneming!

 

De afgelopen jaren heb ik me verder verdiept en gespecialiseerd in de ontwikkeling van pups van geboorte tot volwassenheid, dit is dan ook mijn dagdagelijkse praktijk als gedragsdeskundige. Als fokker profiteer ik zeker ook van mijn vakkennis en heb ik de juiste informatie en vaardigheden om zowel mijn eigen honden en pups goed te begeleiden als ook de puppybaasjes die aan de start staan van hun grote avontuur! 



Amber Kempers

Amber is gediplomeerd gedragstherapeut en kynologisch masseur, en heeft totaal 7 jaar ervaring in het werken met honden. Amber richt zich in het dagelijks leven op het ontwikkelen van online cursussen over natuurlijk honden gedrag en begeleiding. Haar specialisaties zijn buitenlandse honden en wolfhonden. Ook werkt Amber de praktijk ook actief mee aan het welzijn van honden door baasjes hierin te begeleiden met gedragstherapie aangevuld met massage. Daarnaast richt Amber zich bij een lokale dagopvang voor honden ook op het stukje welzijn.

Niet commanderen maar communiceren past bij Amber haar visie en methode. En ook dat gebruikt zij tijdens de gedragstherapie, maar ook vooral bij Massage. Op deze manier heeft Amber ervaring met het masseren van honden met angsten, pijnen en agressie.


15:15 - 16:15

Arnt Haanappel

Arnt Haanappel is al geruime tijd gediplomeerd kynologisch instructeur en heeft begin 2023, samen met twee andere instructeurs, als eerste in Nederland de nieuw opgezette specialisatie kynologisch instructeur VIP (Veiligheid, Interventie en Preventie) afgerond. Daardoor is hij een instructeur gespecialiseerd in preventie en begeleiding van eigenaren met honden met een verhoogd risico op bijtincidenten en die een vraagbaak kan zijn voor gemeentes en andere overheidsinstellingen over gedrag, training en risico’s van honden en kan ook verantwoord ondersteuning bieden aan gedragstherapeuten. Bovendien is hij vanaf 2024 een van de vaste docenten van de bijscholing “Zware Jongens en Pittige Meiden” van Edupet.

Ook behoort hij al enige tijd tot de Serious Dogs Trainers, een team van deskundigen op het gebied van Hoog Risico Honden, actief in heel Nederland en een die echt in staat is de beste begeleiding te bieden aan zowel eigenaar als hondenprofessional. Daarnaast heeft hij zijn eigen coaching praktijk waar hij zich toelegt op de molossers, bull- en terriërs en groot kuddebewakers. Bovendien is hij bezig een eigen hondenschool te starten, specifiek voor eerder genoemde rasgroepen.